Barion Pixel

Blog

HomeBlogRAW/ka Napholdcsillag – ahol a bor és a bakelit összeér

RAW/ka Napholdcsillag – ahol a bor és a bakelit összeér

Kriszti, Nesta és a Kert története

  1. Volt egy városi lány, aki egy hordó saját borról álmodott. Nem volt borász, nem volt se szőlőjük, se pincéjük. Nagyot álmodott és bele mert vágni, elkészítette élete első hordó saját borát, a Napholdcsillagot. Nem állt meg, még nagyobbat álmodott – tanult, dolgozott, küzdött még magával is. Rá egy évre családi segítséggel és összefogással megalapították a Csetvei Pincét a Móri borvidéken.

 

  1. Volt egy városi fiú, akit a rádióból ismerhetünk vagy a szerencsésebbek hallhatták DJ-zni – egy generáció nőtt fel a zenéin. Az élete mindig a zene körül forgott, olyan szívmelengető zenék körül, amivel mind gazdagabbak lettünk. Gondolatait és színes világát meg is osztotta az arra nyitottakkal – néha nyersen, keményen, máskor pedig meghatóan. Mindig volt véleménye és őszintesége, karakteres önmaga megfogta a borászlányt. Útjuk közös lett, álmaik sok helyen összeértek, néha csak távolról cirógatva egymást, de mégis egy, közös úton haladva mentek előre.
  1. Csodálatos kislányuk született, és pár nap eltéréssel, szorgos kis csapatukkal létrehozták a Napholdcsillag kert alapjait. Innen indult az a szőlőskert, ami a Napholdcsillag bor három szőlőfajtáját adja: chardonnay, szürkebarát és ezerjó. Két világfajta és a helyi, hungarikum szőlőfajta találkozása, ami mind a kettőjük egyéniségét, karakterét leírja. A helyi értékek fontossága, színezve nagyvilági kultúrával. Kislányukkal közösen fejlődtek, csiszolódtak, gondolkodtak – Móron. A szőlőskertet organikusan művelik, minden évben tanulva valamit a változó természettől.
  2. Ennyi idő elég volt, hogy városiból vidéki emberekké váljanak. Dolgos, a kelő nappal ébredő és fekvő emberek, akik nagyra értékelik a kétkezi munkát, könnyes szemmel nézik a naplementét a Vénhegyről és rajonganak a szépért, ami körülveszi őket. Fontos számukra a kultúra, a család, a mértékletesség, az igényes élmények teremtése. A sok pici szép dolog óriásira tudott nőni bennük és álmaik még szorosabban összefonódtak. Ahol a bor és a bakelit összeér, ott valami nagyon szép születik. 

RAW/ka Napholdcsillag – bor és bakelit szerelemprojekt

Ez lesz az első közösségi finanszírozású bakelit, amit egy natúrbor inspirált. RAW/ka (ejtsd magyarul rókának), utal a szőlő és a bor készítési módjára, illetve a natúrbor és zene sokszínűségére. Ez egy olyan zenei válogatás, amit Machán-Csetvei Frigyes, azaz Nesta álmodott meg, talált ki és valósított meg. Szívmelengető az alkotási folyamat a gondolattól egész a megvalósításig. Támogató, jó érzés volt olvasni, hallani menet közben a kis külföldi kiadók válaszait és reakcióit a közös bakelit és bor projektre. A bort közösen kóstoltuk és szép reményeket fűztünk hozzá. 

2×20 perc – Nesta a legcsodálatosabb dologról

Két kazettával (Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról / V – Moto Rock) és egy Videoton magnós rádióval kezdődött minden, ami ma a zenéről gondolok. Szüleim valamiért úgy döntöttek (szerintem azért, hogy a Papám képes legyen a Körkapcsolást hallgatni), hogy részletre vásárolnak egy szocialista ipari műemléket. Nem tudták, hogy mit cselekszenek.

Nagyjából 22 éve készítettem az első zenei válogatásomat, még létezett az EST FM. Lett hozzá azután, ahogy dukál, lemezkiadó is. CD volt a formátum, Forintos Percek, Millók Reggelire, nem sorolom. Az utolsó zenei összeállításom a CD-korszak végén született. Azt gondoltam akkor, hogy a PORT FM korongjával el is múlik ez a fajta világ.

Megérkezett a stream(ing) a mi tökéletes, digitális világunkba, és azt láttuk, hogy a fizikai hanghordozóknak lefőtt a kávé. És akkor, mint a tökéletes hollywoodi akciófilmekben, az utolsó még megmaradt harcos, a hős, végső leheletével új reményt adott az emberiségnek. Ez volt a fekete lemez, a bakelit, vagy ahogy a hipszterek mondják a főváros rejtett kocsmáinak mélyén, a vinyil.

Persze, ha otthon hallgattam zenét, mindig a bakelit lemezek nyújtották a legmélyebb élményeket. A használt darabok karcos sercegése, az új vinylek kibontásának izgalma, a LP borítók végtelen szépsége elrabolta a szívemet. Mai napig – a feleségem mesélhetne róla –, amikor csak tehetem, lemezboltba cipelem, és ha úgy adódik, még egy hajó indulása előtt pár órával is visszaszököm egy-egy darabért, mert nekem ez fontos. Örömet okoz.

Ha ez a bakelit-válogatás valósággá válik, azt hiszem, a pályám csúcsára érkezem. Onnan nekem már nincsen tovább. Mert mi van annál csodálatosabb, mint egy pohár természetes bor élvezete mellett egy vinyl korong zenéire megérteni a világot? Semmi.

Na, de milyen zenéket préselnek majd a fekete lemezre? Egyelőre maradjon még titok. Bízzatok bennem…

Poharunkba olyan bor kerül, ami idén először RAW/ka lett! Csetvei Kriszti a borról

  • RAW/ka boraink szűretlen, derítetlen és hozzáadott kén nélkül kerülnek palackba.
  • Organikusan művelt szőlőskertünk adja az alapanyagot – 3 hivatalos minősített éven túl vagyunk, de még mindig egy hosszú út elején tanuljuk a folyamatosan változó természetet.
  • Egyetlen területről szüreteltük a szőlőt, a 2016/17-es saját telepítésű Napholdcsillag kertből, ahol a ☀️ [Nap] a chardonnay, a 🌝 [Hold] a szürkebarát és a 💫 [Csillag] az ezerjó.
  • A bor arányait a természet szabta és most először nem én házasítottam. Eredetileg 500-500-500 tőkét telepítettünk, de nem egyformák a fürtöt hozó tőkék, volt, ahol pótolni kellett az évek alatt – az őzek után…
  • Az én feladatom innentől a megőrzés és gondoskodás a pincében.

 

Bor és bakelit – mindössze 100 példányban

A RAW/ka Napholdcsillag bor és bakelit csomagból 100 db sorszámozott, limitált példány készül. Az, hogy ez sok vagy kevés nem tudjuk, nem is számít, közösen megálmodtuk, ha szeretnétek megcsináljuk, örüljetek velünk. Az egyedi bakelitgrafika és címkedesign Csavajda Dóra fiatal grafikus munkája. Reméljük Nektek is legalább annyira tetszik majd, mint nekünk!

ELŐVÉTEL: RAW/KA NAPHOLDCSILLAG BOR ÉS BAKELIT

  • Elővételi ár- egyedi bor és bakelit együtt: 24.130 Ft – személyes átvétellel

Személyes átvétel esetén kérlek megrendelésedet itt ad le: info@csetveipince.hu– számlázási név és cím megadásával

+Opció: 3000 Ft kiszállítás futárszolgálattal

https://csetveipince.hu/product/raw-ka-napholdcsillag-bor-es-bakelit-szerelemprojekt/

Amennyiben a projekt nem valósul meg, a pénz teljes egészében visszafizetésre kerül 2024. augusztus 31-éig.

 

TIMING

– A bor érlelése: körülbelül 5 hónap

– A bakelit gyártási folyamata: körülbelül 2 hónap

– Elővételi lehetőség: április 30-áig a https://csetveipince.hu/shop/ oldalon keresztül

– A Raw/ka Napholdcsillag 2023 bor tervezett palackozása: május 15-éig

– Engedélyezés, címkézés: körülbelül 1,5 hónap

– RAW/ka bor és bakelit átadó ünnepség: 2023. július – amennyiben sikerült 75 db-ot előre eladni

KÖSZÖNJÜK NEKTEK!

Csetvei Krisztina és Machán-Csetvei Frigyes (Nesta)