Barion Pixel
Image thumbnail

Rolunk

Rólunk

Csetvei Krisztina vagyok és 1983. január 8-án láttam napvilágot egy Szabadkához közeli kisvárosban (Bácstopolyán). Gyermekkoromat már Budapesten töltöttem, majd tizenévesen családommal (Anya–Apa–Tesó és Néró, a kutya családtag) Szentendrére költöztünk, aztán jött a gimi, egyetem (BME-GTK), gyakornoki munka, munka-munka, nagybetűs ÉLET és ismét Budapesten találtam magam.

Nálunk nem volt kérdés, hogy a Műszaki Egyetemen tanulok tovább, az is biztos volt, hogy inkább a gazdasági tárgyak, marketing és menedzsment, amik érdekelnek… (nem igazán a hálózatok és rendszerek vagy vegyipari műveletek című kiváló tantárgyak). Negyedévesen projektfeladatot kaptunk – amely már a diplomamunkára való felkészülésünket segítette. Ekkor riadt nagy szemekkel állhattam otthon, mert Édesanyám egyik legjobb barátnője segített másnap utat mutatni. Szereted a borokat? – kérdezte félve. A válasz egyértelmű volt számomra. Szeretem a jó bort, az embereket, szeretek tanulni, és így jelentkeztem marketinggyakornoknak az akkor nemrégen indult és épülő-szépülő Béres Szőlőbirtok és Pincészethez. Orbán Gergely értékesítési vezető (jelenleg Borbán Pincészet) kezei alá kerültem, és csak figyeltem, tanultam, igyekeztem…, aztán karácsonyi ajándékként egy WSET-alapfokú tanfolyamot kaptam a Béres családtól a Mészáros Gabriella és Rohály Gábor vezette Borkollégiumba. (Ekkor 2006-ot írtunk.) Én voltam a legboldogabb, a legbüszkébb és a leg-leg-leg! Sikeresen elvégeztem a tanfolyamot, majd elkezdtem otthon bort kóstolni, szép címkéket gyűjteni (utólag ezeken a címkéken nagyokat mosolygok…), az étel–bor párosításokra odafigyelni.

Az élet kiszámíthatatlan és három év kitérő következett. Egy nagyvállalat marketingosztályára kerültem, egy hatalmas, idegen világba, ahol helyt akartam állni és úgy érzem sikerült is. Rengeteget tanultam, sok jó barátot szereztem, elvégeztem a BME MBA posztgraduális képzését. Szabadidőmben pedig borkóstolókra jártam…

kriszti

TÖRTÉNETÜNK

Ha megöregszem, pincét akarok, ezt már szilárdan elhatároztam. Semmi mást nem akarok az élettől. A pince helyét is kinéztem, nem messze otthonomtól: gyalog járok majd ki, s vigyázok, hogy a környékbeliek, bortermelők, gyümölcsös-kertek tulajdonosai, vincellérek ne tudjanak semmit városi múltamról...`` (Márai Sándor)

a
A kezdetek

2009

Édesapám barátja (Bóni László, DiBonis Borászat) jelentkezett nálunk telefonon, hogy ha van kedvünk látogassuk meg a HunDeszt díjátadó ünnepségén, ugyanis nagyon jók a pálinkái (gyümölcs párlatai) és örülne ha megmutathatná nekünk, mert mi értékelni fogjuk… Ott voltunk, s közben kóstoltunk én arra gondoltam, hogy ez művészet és én is részese szeretnék lenni ennek a csodának! Pár hét múlva már a szabadkai birtokon ismerkedtem a borokkal és párlatokkal. Azt éreztem megint, mint amikor a Béres borok között voltam, hogy ez az, amit igazán szeretnék csinálni. Egy borkóstolót követő hosszú beszélgetés alkalmával kaptam egy fénymásolt papírt... – amit csaknem minden este elolvastam lefekvés előtt.

kezdetek
..és az álmok valóra válnak!

2011

Elvégeztem a WSET felsőfokú tanfolyamát, és nem sokkal később Londonban, a világ egyik legnagyobb borversenyén, az International Wine Challenge-en kóstolhattam és bírálhattam, mint segédbíráló (associate). Sajnos csak nagyon rövid ideig, de a Rádió Café Borjour bormagazinját is vezethettem Nagy Sebestyén társaságában, és nem utolsó sorban pincetulajdonos lettem! Májusban elkezdtük Családommal a Csetvei Pince „felépítését”. Eltelt egy év, túl vagyok a második teljes saját szüretemen, és az a legfőbb vágyam, hogy nagyon sok szép, mosolygós, szerethető bort készítsek Nektek, kedves Olvasók!

Diploma és házasság

2013

Sikeresen diplomáztam a Corvinus Egyetem szőlész-borász szakmérnöki képzésén, diplomamunkám címe a `„Móri borvidék Magyarország bortérképén”` címet viseli. Célul tűztem ki, hogy a Móri borvidéket fogom népszerűsíteni és viszem jó hírét a világban. Ezzel párhuzamosan két évig hallgatója voltam a budafoki Soós István Borászati Technikumnak – sokszor nem volt egyszerű az egyetem és a levelező technikusi képzés párhuzamosan. Végül itt a záróvizsgára nem jutottam el, mert ütközött az egyetemi záróvizsgámmal. Sebaj! Szép két év volt.<br /> 2013. augusztus 17-én férjhez mentem. Ez a pincészet életében legalább olyan fontos, mint az én életemben. Machán-Csetvei Frigyes segíti a háttérben a Csetvei Pince értékesítési feladatait és lelket önt belém egy hosszú és fárasztó nap után. Ez nagyon fontos, hogy minden nap (majdnem minden nap) újult erővel tudjam kezdeni és folytatni.

panni
Új generáció érkezik

2016

Panni 2016. május 16-án született, egyetlen „kétlábú gyermekünk”. Ugyanekkor telepítettük a NapHoldCsillag kertet a móri Vajal-dűlőben. Hogy miért Napholdcsillag kert? Mert chardonnay-t, szürkebarátot és ezerjót telepítettünk + 500 tőke pinot noirt Fricinek!

A jelen

2020

Túl vagyok/vagyunk 10 év saját szüreten, jó és gyengébb évjáraton. Nagyon büszke vagyok, hogy elkészült a saját palackozónk, szőlő feldolgozónk, 3 bor-teraszunk (télen-nyáron várjuk kedves vendégeinket) és a Csetvei Kert. Az első saját telepitéseink termőre fordultak. A Vén-hegyen és a Vajal-dűlőben saját területekkel bővültünk. És még sok-sok tervünk van! ...és Panni már 4,5 éves. Rengeteg terv, munka, építkezés, szőlőtelepítés vár még ránk az idei évben. Szép lassan, de biztosan haladunk előre...

a csapat
Idén 10 éves a Pincészet

2021

Nagyon hálás vagyok Édesapámnak, hogy mindvégig támogatott és segített. Ugyancsak hálás vagyok leghűségesebb kollégámnak, Klein Józsefnek, akivel pont 10 éve együtt dolgozom – még legalább ennyit kívánok magunknak. Köszönöm szépen a férjemnek, Fricinek, hogy jóban-rosszban mellettem van, és nemcsak támogat, hanem megy és dolgozik, sokszor helyettem. És köszönöm kollégáimnak, Kiss Józsefnek és Törő Lászlónak, hogy a metszéstől a palackozásig – és még azon is túl –, mindenben számíthatok rájuk! Köszönöm!

a

Dűlőink

dulok

Móri Borvidék

3,5 ha

meszes, löszös, agyagos

Vénhegy – pince felett

Telepített szőlőfajták

Kékfrankos
Olaszrizling
Szürkebarát
Zöld veltelini

Vénhegy – Panna birtok / Csetvei Kert

Telepített szőlőfajták

Ezerjó
Zöld veltelini

Vajal – Napholdcsillag Kert

Telepített szőlőfajták

Chardonnay
Ezerjó
Pinot Noir
Szürkebarát

dulok

Nagy-Somlói Borvidék

1 ha

vulkanikus

Somlójenő – Szt. Ilona

Telepített szőlőfajták

Juhfark
Olaszrizling

Somlószőlős – Séd

Telepített szőlőfajták

Olaszrizling